Vijf argumenten voor sociaal circulair ondernemen

OPINIE | Eva Verraes - Een dolgedraaid economisch systeem sluit mensen uit en maakt ze langdurig ziek. In het tijdschrift Oikos geeft onze directeur Eva Verraes vijf argumenten waarom sociaal circulair ondernemen doet kantelen naar een sociaal rechtvaardige samenleving.
Terug naar het overzicht

De arbeidsmarkt staat in brand. Werkgevers vinden niet de juiste profielen en/of geschoold personeel. Toch zijn er 500.000 Vlamingen die wel willen en kunnen werken, maar nu niet aan de slag zijn door een tekort aan werkbaar werk. De wereld staat in brand. We gebruiken en verbruiken veel meer dan de aarde kan produceren. Toch bestaan er succesvolle circulaire bedrijfsactiviteiten waar geen vraag is naar nieuwe grondstoffen en waarbij de CO2-uitstoot beperkt is. Een dolgedraaid economisch systeem sluit mensen uit en maakt ze langdurig ziek.

In het tijdschrift Oikos geeft onze directeur Eva Verraes vijf argumenten waarom sociaal circulair ondernemen doet kantelen naar een sociaal rechtvaardige samenleving. Je kan het volledige artikel hier lezen.

Benieuwd naar meer interessante artikels over thema’s als klimaatverandering, waardige jobs, klimaatvluchtelingen en een rechtvaardige economie? Je kan eenvoudig een proefnummer aanvragen via info@oikos.be.

Andere nieuwsartikels

1.000 extra jobs in de sociale economie redden mee het klimaat

Geplaatst op 10 november
1000 extra jobs en een focus op hergebruik in het klimaatplan. Dat kunnen we alleen toejuichen! De Kringwinkels, Foodsavers, fietspunten hebben al jaren hergebruik van goederen, materialen en producten als core-business. Dankzij sterk (cijfer)werk van onze beleidscollega's krijgen we nu extra handen voor meer hergebruik.

Wij zoeken: echt iedereen

Geplaatst op 20 februari
In de sociale economie staan 100.000 handen klaar om te helpen. Dankzij hen wordt jaarlijks 35.000 ton spullen hergebruikt, kan het onkruid zonder herbicide worden bestreden, zijn er fietspunten aan de grote stations, ... Wij vragen een verdubbeling van de bestaande 50.000 arbeidsplaatsen. Het kost eigenlijk niets: want elke persoon die aan de slag gaat in de sociale economie betekent een persoon minder die een toelage krijgt.