Recht op werk – 100.000 Jobs in de sociale circulaire economie

In Vlaanderen zijn er 500.000 Vlamingen die willen en kunnen werkenEn toch raken ze niet aan een job. Omdat ze niet meekunnen met de hoge productiviteitsverplichtingen van onze arbeidsmarkt of omdat ze de juiste vaardigheden of diploma’s missen.
Terug naar het overzicht

Het is niet alleen de centrale insteek voor onze 100.000 HANDEN, klaar om te helpen. Het is ook een probleem waar beleidsmedewerker Gorik Ooms mee worstelt wanneer hij zijn ideeën rond het ‘recht op werk’ begint te noteren. Met succes. Want vanuit die eerste schrijfsels vloeit ons pamflet, ‘Recht op werk‘ en ook deze campagne voort.

De sociale circulaire economie biedt een antwoord voor die groep mensen die (nog) niet aan de productiviteitsverplichtingen van de reguliere economie kunnen voldoen. Met de nodige begeleiding slagen zij er in om toch zinvol werk te verrichten.

Maar het aantal jobs die in de sociale economie kunnen worden gecreëerd is artificieel beperkt, want elke doelgroepwerknemer wordt voor een deel met subsidies betaald. Nochtans brengt elke persoon die aan de slag kan in de sociale circulaire economie méér op dan hij kost. Daarom lanceren we de campagne 100.000 handen, klaar om te helpen. Want er zijn nu al 50.000 mensen actief in de sociale economie, en daar kunnen er zeker nog 50.000 bij!

Wil je weten hoe we tot die cijfers komen? Of waarom sociale en circulaire economie hand in hand gaan? Lees dan zeker deze uitgebreide duiding bij ons pamflet.

Andere nieuwsartikels

1.000 extra jobs in de sociale economie redden mee het klimaat

Geplaatst op 10 november
1000 extra jobs en een focus op hergebruik in het klimaatplan. Dat kunnen we alleen toejuichen! De Kringwinkels, Foodsavers, fietspunten hebben al jaren hergebruik van goederen, materialen en producten als core-business. Dankzij sterk (cijfer)werk van onze beleidscollega's krijgen we nu extra handen voor meer hergebruik.

Wij zoeken: echt iedereen

Geplaatst op 20 februari
In de sociale economie staan 100.000 handen klaar om te helpen. Dankzij hen wordt jaarlijks 35.000 ton spullen hergebruikt, kan het onkruid zonder herbicide worden bestreden, zijn er fietspunten aan de grote stations, ... Wij vragen een verdubbeling van de bestaande 50.000 arbeidsplaatsen. Het kost eigenlijk niets: want elke persoon die aan de slag gaat in de sociale economie betekent een persoon minder die een toelage krijgt.

Een job in de sociale economie brengt op

Geplaatst op 12 januari
Onze kosten-baten analyse werd opgepikt door de redactie van sociaal.net. Op hun vraag schreef HERW!N collega Koen Vandekerckhove, onze economische adviseur, er een opiniestuk over. Je kan het volledige stuk hieronder lezen.