Wij zoeken: echt iedereen

In de sociale economie staan 100.000 handen klaar om te helpen. Dankzij hen wordt jaarlijks 35.000 ton spullen hergebruikt, kan het onkruid zonder herbicide worden bestreden, zijn er fietspunten aan de grote stations, ... Wij vragen een verdubbeling van de bestaande 50.000 arbeidsplaatsen. Het kost eigenlijk niets: want elke persoon die aan de slag gaat in de sociale economie betekent een persoon minder die een toelage krijgt.
Terug naar het overzicht

Daarom is ‘de omgekeerde vacature’ geen standaardvacature met hoge eisen en een lijst aan voorwaarden, maar een vacature op maat. Want in onze sociale en circulaire sector zien we iedereen graag komen. Voor deze fictieve vacature kan iedereen zich kandidaat stellen. Iemand die geen kansen krijgt ergens anders, iemand die de taal niet kent of iemand die niet meekan met de straffe productie-eisen, … Zij kunnen terecht in 1 van onze 100 sociale circulaire ondernemingen.

 

Via sociale tewerkstelling staan duizenden mensen klaar om aan het werk te gaan.

 

Want een job geeft zin. Het is niet omdat je het even wat moeilijker hebt in je leven of omdat je een beperking hebt, dat je geen recht meer hebt op een job. Bij de begeleiding gaan we uit van de sterktes en behoeften van de medewerkers en schaven we aan werkattitudes. Door de sociale contacten, de werkstructuur en een hoger inkomen krijgen de medewerkers weer zelfvertrouwen, eigenwaarde en toekomstperspectief.

Mijn werk? Dat geeft mij de kans om ook bezig te zijn met mijn huishouden en met mijn kinderen. Da’s veel beter dan mij constant zorgen te moeten maken over mijn toekomst

Patrick - Medewerker bij Kringwinkel ViTeS

De mismatch tussen vraag en aanbod

 

Veel mensen die vandaag niet werken, die willen echt wel werken, maar kunnen gewoon niet voldoen aan de hoge rendementsverwachtingen van onze arbeidsmarkt. Geef hen een steuntje op het werk, eerder dan een toelage om niet te werken. Of tenminste de keuze.” Gorik Ooms, beleidsmedewerker sociaal ondernemen HERW!N.

De arbeidsmarkt staat in brand. Er zijn te veel vacatures voor te weinig mensen of te weinig ‘geschikte’ mensen. Ondanks de dalende werkloosheid is er een grote groep die niet aan de slag kan. In Vlaanderen zijn er 500.000 Vlamingen die wel willen en kunnen werken, maar nu niet geactiveerd worden omdat ze niet technisch geschoold zijn of niet kunnen voldoen aan de huidige productiviteitsverwachtingen. De sociale circulaire economie kan binnen de 5 jaar 50.000 begeleide jobs op maat creëren.

Afstand tot de arbeidsmarkt?

 

De mensen die wij tewerkstellen worden gedefinieerd als ‘mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt’. Maar het is de arbeidsmarkt die een grote afstand heeft tot de mensen. Het kan anders! In de sociale economie passen de bedrijven hun werkvloeren aan aan de noden van de medewerkers. Door hen goed te begeleiden, door naar ze te luisteren, serieus te nemen, tijd te nemen om ze te leren kennen en hun motivatie op te zoeken, krijgen ze weer zelfvertrouwen en een toekomst.

Andere nieuwsartikels

1.000 extra jobs in de sociale economie redden mee het klimaat

Geplaatst op 10 november
1000 extra jobs en een focus op hergebruik in het klimaatplan. Dat kunnen we alleen toejuichen! De Kringwinkels, Foodsavers, fietspunten hebben al jaren hergebruik van goederen, materialen en producten als core-business. Dankzij sterk (cijfer)werk van onze beleidscollega's krijgen we nu extra handen voor meer hergebruik.

Een job in de sociale economie brengt op

Geplaatst op 12 januari
Onze kosten-baten analyse werd opgepikt door de redactie van sociaal.net. Op hun vraag schreef HERW!N collega Koen Vandekerckhove, onze economische adviseur, er een opiniestuk over. Je kan het volledige stuk hieronder lezen.