Daarom is ‘de omgekeerde vacature’ geen standaardvacature met hoge eisen en een lijst aan voorwaarden, maar een vacature op maat. Want in onze sociale en circulaire sector zien we iedereen graag komen. Voor deze fictieve vacature kan iedereen zich kandidaat stellen. Iemand die geen kansen krijgt ergens anders, iemand die de taal niet kent of iemand die niet meekan met de straffe productie-eisen, … Zij kunnen terecht in 1 van onze 100 sociale circulaire ondernemingen.
Want een job geeft zin. Het is niet omdat je het even wat moeilijker hebt in je leven of omdat je een beperking hebt, dat je geen recht meer hebt op een job. Bij de begeleiding gaan we uit van de sterktes en behoeften van de medewerkers en schaven we aan werkattitudes. Door de sociale contacten, de werkstructuur en een hoger inkomen krijgen de medewerkers weer zelfvertrouwen, eigenwaarde en toekomstperspectief.
Mijn werk? Dat geeft mij de kans om ook bezig te zijn met mijn huishouden en met mijn kinderen. Da’s veel beter dan mij constant zorgen te moeten maken over mijn toekomst
“Veel mensen die vandaag niet werken, die willen echt wel werken, maar kunnen gewoon niet voldoen aan de hoge rendementsverwachtingen van onze arbeidsmarkt. Geef hen een steuntje op het werk, eerder dan een toelage om niet te werken. Of tenminste de keuze.” Gorik Ooms, beleidsmedewerker sociaal ondernemen HERW!N.
De arbeidsmarkt staat in brand. Er zijn te veel vacatures voor te weinig mensen of te weinig ‘geschikte’ mensen. Ondanks de dalende werkloosheid is er een grote groep die niet aan de slag kan. In Vlaanderen zijn er 500.000 Vlamingen die wel willen en kunnen werken, maar nu niet geactiveerd worden omdat ze niet technisch geschoold zijn of niet kunnen voldoen aan de huidige productiviteitsverwachtingen. De sociale circulaire economie kan binnen de 5 jaar 50.000 begeleide jobs op maat creëren.
De mensen die wij tewerkstellen worden gedefinieerd als ‘mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt’. Maar het is de arbeidsmarkt die een grote afstand heeft tot de mensen. Het kan anders! In de sociale economie passen de bedrijven hun werkvloeren aan aan de noden van de medewerkers. Door hen goed te begeleiden, door naar ze te luisteren, serieus te nemen, tijd te nemen om ze te leren kennen en hun motivatie op te zoeken, krijgen ze weer zelfvertrouwen en een toekomst.