Van eenvoudige logistieke taken bij huur- en deelplatformen tot stevige labeur bij het ontmantelen van afvalstromen om deze hoogwaardig te hergebruiken in bijvoorbeeld materialenbanken of als nieuwe grondstoffen. Zowel eenvoudige als hoogtechnologische circulaire activiteiten hebben veel handjes nodig. Laat je inspireren door deze greep uit het aanbod waar onze leden al op inzetten.
Wist jij dat je ook spulletjes bij Kringwinkel kan huren? Je leest het goed. Huren! Zowel voor bedrijven als particulieren.
Van borden tot meubels tot … Alles voor je trouwceremonie, lentefeest, nieuwjaarsreceptie of verjaardagsfeest. Leveren of ophalen? Geen probleem. Kringwinkel helpt je om een betaalbaar en duurzaam feest te organiseren.
Momenteel kan je hiervoor terecht bij Kringwinkel Antwerpen en Kringwinkel Maasland.
Fietsherstel is sinds jaar en dag één van de vaste activiteiten van sociale ondernemers. Sinds enkele jaren tillen ze deze duurzame vorm van mobiliteit naar een nieuw niveau. Via samenwerkingen met lokale politiezones, verhuur- en leasebedrijven en grote fietsverdelers passeren er heel wat tweedehandsfietsen bij deze HERW!N leden. Zorgvuldig gaan zij de fietsen ontmantelen en kijken welke onderdelen er in goede staat zijn. Een uitgebreid, geordend magazijn wordt zo aangevuld met herbruikbare onderdelen waardoor ze jaarlijks honderden fietsen opnieuw kwalitatief kunnen samenstellen om ze aan een betaalbare prijs aan te bieden. Soms is dat voor particulieren, maar vaak wordt er ook samengewerkt met sociale organisaties die de fietsen voorzien voor mensen in armoede.
Enkele organisaties die hiermee aan de slag gaan: De Sprong, Werkplus, VELO, De Fietsambassade Gent, Fietsencentrum Mobiel, Groep INTRO en tal van Kringwinkels.
Bij MoCyclette gaan ze nog een stapje verder en wordt er samengewerkt met het Franse bedrijf Gouach om een circulaire elektrische fiets aan te bieden, waarbij zelf de batterij modulair en herbruikbaar is!
Foto: De Sprong vzw.
Heeft je bedrijf of organisatie een stapel(tje) textielafval of textielresten dat richting verbrandingsoven dreigt te gaan? Weerwerk verwerkt dit graag tot unieke producten waarmee je klanten of personeel kan verrassen.
In hun textielatelier toveren ze textielafval en textielreststromen om tot nieuwe duurzame producten. Zo redden ze hoogwaardig materiaal van de verbrandingsoven, laten ze mensen van Weerwerk groeien en bouwen ze aan een circulaire economie
De producten zijn terug te vinden onder de merknaam Hoos.
Bij afbraakwerken enkele containers ‘gemengd afval’ laten komen en het daar bij laten, is al lang niet meer van deze tijd. In de bouw worden veel kwalitatieve, kostbare grondstoffen gebruikt. Deze hergebruik waar mogelijk, is niet alleen goed voor de planeet, maar indien goed aangepakt kan het ook erg voordelig zijn.
Maar die ontmanteling van bouwmaterialen vereist wel heel wat handenarbeid. Een ideale taak voor sociale ondernemers. Een prachtig voorbeeld van een samenwerking tussen reguliere en sociale ondernemers is die voor de materialenbank in Leuven, waar de medewerkers van Wonen en Werken niet alleen instaan voor de ‘urban mining’ maar je ook ontvangen in de materialenbank zelf.
Kringwinkel Landen opende in 2021 als Kringwinkel Plus. Wat moet je je daar bij voorstellen? Het is een Kringwinkel én een circulair belevingscentrum. Een plaats waar je tweedehands kan kopen of schenken, maar ook waar ze bezoekers willen inspireren rond circulariteit. Dit doen ze zelf door bijvoorbeeld de winkel volledig tweedehands in te richten. Denk aan oude ramen als bureel, houtskelet bouwpanelen als paskamer, gordijnen van luchtballon als muren, gestampte leem voor de kassatoog, … maar ze willen dat bezoekers er elkaar ook inspireren rond onder andere circulariteit. Daarom organiseren zij zelf of andere verenigingen zoals Repair Café Landen, Stekje Landen (zaden/plantenruil), Breiatelier Landen er regelmatig extra (sociale en/of circulaire) activiteiten.
Kringwinkel Plus Landen wordt open gehouden door Kringwinkel Hageland.
Speelgoed opruimen. Het is waarschijnlijk één van de (minst?) favoriete activiteiten van ouders. Bergen speelgoed, want kinderen groeien er, net als met kleren, snel uit. En dus ook bergen plastic, metaal, hout, …
Enter: spelotheken. Het is eigenlijk net zo iets als een bibliotheek, maar dan voor speelgoed, gezelschapsspellen, puzzels, … Op de foto zie je de spelotheek van Groep Ubuntu, maar je vindt ze overal in Vlaanderen. Aan de kust specialiseert O.666 zich in speelgoed voor op het strand.
Den brillenatelier is een initiatief van Koen Van Pottelbergh, beter bekend als ‘den brillenman’. In samenwerking met ecoso vzw en yuma labs verzamelt en recycleert hij gebruikte brillen, om ze nadien voor een betaalbare prijs te koop aan te bieden in de winkel in Circuit en kiosken in verschillende winkels van Kringwinkel Antwerpen.
Foto: Robin Fasseur
Binnenkort zie je ze hopelijk overal in het Gentse straatbeeld opduiken, de prachtige banken gemaakt door Labeur. De zitting en rugleuning zijn gemaakt met reststroom hardhout uit een Gentse houtzagerij. De banken werden afgewerkt in het eigen lasatelier.
Foto: Pietien fotografie
Kringwinkel Zuid-Oost-Vlaanderen zamelt jaarlijks tonnen textiel in. Alles wat in goede staat is, wordt zoveel mogelijk hergebruikt. Helaas is een deel van het ingezamelde textiel niet meer verkoopbaar. Onder de merknaam ’t Uniek proberen ze zoveel mogelijk textiel te hergebruiken in unieke, nieuwe stuks.
’t Uniek staat voor het restylen van kledij en textiel. Ze creëren nieuwe ontwerpen die resulteren in leuke, unieke kleding, decoratieve gadgets en handige accessoires. Alles is uniek en handgemaakt. Zodra een haalbaar idee goed is, wordt een prototype uitgewerkt en uitgeprobeerd. Bevalt dit, dan volgt productie in grotere hoeveelheden.
Herinner jij je nog de weides of pleinen vol platgetrapte plastic bekertjes? ’t Zit bij ons ook al ver. En gelukkig maar! Tonnen aan plastic dat eenmalig werd gebruikt, kwamen zo in de verbrandingsoven of op een afvalberg terecht. Echt een perfect voorbeeld van take, make, waste, repeat.
Dankzij herbruikbaar cateringmateriaal kan heel wat van dit afval vermeden worden. Verschillende sociale ondernemers sloten zich aan bij het collectief Wash-it om de wasstraten in Vlaanderen te runnen. Door de geografische spreiding van de maatwerkbedrijven over gans Vlaanderen, spreken we nu al van hét grootste wasnetwerk van Europa. Met een capaciteit van meer dan 2 miljoen bekers per week. Op jaarbasis komt dit op 100 miljoen bekers!
Op de foto: de wasstraat van Groep INTRO in Gentbrugge.